Print Page   |   Contact Us   |   Sign In   |   Register for Community
Community Search
SPH Registration - Courses 4-5, CDC (CDC-D4-14-0324) & (CDC-D5-14-0326)
View Registrations Tell a Friend About This EventTell a Friend
 

3/24/2014 to 3/27/2014
When: March 24-27, 2014
8:30 AM - 4:00 PM
Where: CDC Chamblee Campus
4770 Buford Highway, Building 106
3/24 - Room 1C, 3/25-27 - Room 1B
Atlanta, Georgia  30341
United States
Contact: Trevia Brooks
« Go to Upcoming Event List  

 
 
Course 4 Agenda:

Shaping Policy for HealthTM

Implementing Enacted Policies (Course 4)

CDC NCCDPHP Project OfficersMarch 24-25, 2014 (Atlanta GA)

Supported By: Directors of Health Promotion and Education

Day 1 – Obesity Course

Time

Activity

8:30

(30 min)

Opening

· Welcome and introductory activities

· Review agenda and materials

9:00

(15 min)

Reflections on "Bureaucracy”

  • Discussion based on quotes

9:15

(30 min)

Background and Context

  • Changing policies, environments and systems
  • Competency curricula

9:45

(15 min)

Policy and Implementation

  • Brief review of policy terminology, codification, and content assessment

10:00

Break

10:15

(75 min)

Plan for Implementation: Part A – Authority to Implement

  • Authority, discretion and control

11:30

LUNCH

12:45

(75 min)

Plan for Implementation: Part B – Structures of Implementation

  • Government agencies and structures for implementing policy

2:00

Break

2:15

(90 min)

Rules and Regulations

  • Defining and reviewing rules and regulations
  • Case examples

3:45

Closing

  • Review and feedback

4:00

END

 

Day 2 – Obesity Course

Time

Activity

8:30

(45 min)

Opening

· Review from Day 1

· Review agenda and materials for Day 2

9:15

(30 min)

Politics of Implementation

  • (Part 1) Preemption

9:45

Break

10:00

(55 min)

Politics of Implementation

  • (Part 2) Sources of control, and political games

10:55

(25 min)

Planning for Implementation

  • Implementation components

11:20

(25 min)

CASE WORK

  • (Part1) Introducing the case

11:45

LUNCH

1:00

(70 min)

CASE WORK

  • (Part 2) The Regulation

2:10

Break

2:20

(10 min)

CASE WORK

  • (Part 3) Navigating the politics

2:30

(45 min)

CASE WORK

  • (Part 4) Planning for implementation

3:15

(5 min)

CASE WORK

  • (Part 5) Epilogue

3:20

(25 min)

Influencing Implementation

  • Additional considerations when influencing the process

3:45

(15 min)

Closing

  • Review discussions
  • Feedback

4:00

END

 
 


Course 5 agenda:

Shaping Policy for HealthTM

Evaluating Policy Interventions (Course 5)

CDC NCCDPHP Project OfficersMarch 26-27, 2014 (Atlanta GA)

Supported By: Directors of Health Promotion and Education

Day 1

Time

Activity

8:30

(30 min)

Opening

  • Welcome and introductory activities

9:00

(30 min)

Background

  • Changing policies, environments and systems; a competency curricula

9:30

(20 min)

What is Evaluation?

  • Evaluation definition, context, and comparison to research

9:50

Break

10:05

(25 min)

Policy Projects (Description and Evaluation Need)

  • Case stories of policy interventions with evaluation needs

10:30

(20 min)

Your Evaluation Project

  • Identify evaluation needs for your own project

10:50

(15 min)

Evaluation Framework

  • Standards, steps, and CDC framework for evaluation

11:05

(15 min)

Policy Project (Intervention)

  • Putting the project into the larger policy context

11:20

(15 min)

Policy Project Logic Model

  • Considering a template logic model for Shaping Policy for Health

11:35

LUNCH

12:50

(60 min)

Evaluation Design

  • Evaluation purpose, types, and causal inference potential

1:50

Break

2:15

(45 min)

Evaluation Design (continued)

  • Threats to internal validity and evaluation designs

2:50

(15 min)

Evaluation Questions

  • Developing evaluation questions

3:05

(20 min)

Evaluation Indicators

  • Selecting evaluation indicators

3:25

(25 min)

Data Collection and Analysis

  • Selecting methods for data collection and analysis

3:50

(10 min)

Closing

  • Review and feedback

4:00

END

Day 2

Time

Activity

8:30

(45 min)

Opening

  • Review from Day 1
  • Review agenda and materials for Day 2

9:15

(30 min)

Policy Evaluations (Need and Design)

  • Orientation to the evaluation designs of policy intervention case stories

9:45

Break

10:00

(45 min)

CASE: Phase 1 (The Policy Project)

  • Reviewing information about a pilot policy intervention

10:45

(45 min)

CASE: Phase 1 (Planning the Evaluation)

  • Planning the formative evaluation using a template

11:30

LUNCH

12:45

(20 min)

CASE: Phase 2 (The Policy Project)

  • Reviewing information about the expanding policy intervention

1:05

(55 min)

CASE: Phase 2 (Planning the Evaluation)

  • Planning the summative evaluation using a template

2:00

Break

2:15

(45 min)

Policy Projects and Evaluation Approaches

  • General evolution of policy project evaluations

3:00

(30 min)

Your Evaluation Project

  • Address the evaluation needs for your own project

3:30

(20 min)

Evaluation Steps and Ethical Issues

  • Review evaluation steps and discuss ethical concerns

3:50

(10 min)

Closing

  • Review and Feedback

4:00

END

 

 

Sign In


Forgot your password?

Haven't registered yet?

Latest News
Calendar

10/15/2016 » 10/16/2016
18th Annual Health Education Advocacy Summit

About DHPE | Membership | Member Institute | Donate

© Copyright DHPE * 1432 K Street NW, Suite 400, Washington, DC 20005 * 202-659-2230